Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus





Positiivseks näiteks tooksin välja YouTube.com veebisaidi, mida kasutan peamiselt igapäevaselt. Saab kuulata muusikat ning vaadata ka erinevaid videoid.

Õpitavus: Esmakordsel kasutamisel võivad alguses mõned funktsioonid rasked tunduda, kuigi videote vaatamisega ei tohiks probleeme olla ja funktsioonid on ka peamiselt lühidalt kirjeldatud.

Meeldejäävus: Kui ei ole veebisaiti kaua aega kasutanud ja hakata nüüd uuesti kasutama, siis asjad sellel lehel küll kiirelt meelest ei lähe. 

Rahulolu: Olen üpris rahul ja positiivne selle veebisaidi kasutamise poole pealt, sest see on ikkagi lihtne ja vägagi arusaadav, kuigi enne mingi video vaatamist viskab reklaame, mis on tüütud. Ja kui reklaame ei soovi siis selle eest tuleb juba maksta.


Negatiivseks näiteks tooksin välja taltech.ee veebilehe, mida kasutan, kui on vaja saada kooli kohta või millegi muu kohta informatsiooni, mis on teemaga seotud.

Õpitavus: Alguses esimene aasta tudeng olles, siis see leht võttis aega õppimiseks ja harjumiseks, sest üpriski paljud funktsioonid tundusid rasked ja läks natuke aega nende uurimiseks ja aru saamiseks. Lehel endal on ka olemas muidugi juhendid ja kirjeldused, mis aitavad paremini kasutada lehte.

Meeldejäävus: Kui ei ole kaua aega kasutanud veebilehte, siis võib ka raskeks minna, sest eelmise aastaga võrreldes on lehte uuendatud ja muudetud teistsuguseks. Kuigi kui otsida kindlaid asju siis tavaliselt juba teatakse, kus neid leida on võimalik.

Rahulolu: Olen tegelikult rahul lehega aga lihtsalt, kui on vaja midagi uut otsida lehelt siis võtab see natuke aega ja nõuab harjumist.


Allikad:

https://rillo.ee/2021/04/16/motteid-tehnoloogiast-kasutatavusest-ja-kasutamatusest/



Комментарии